save palestineTerjemahan tajuk di atas: ‘Palestin sentiasa di hati’. Dalam doa selepas solat fardhu atau pada khutbah Jumaat kedua, seringkali doa buat umat Palestin diucap. Artikel-artikel di portal ini (Rejab Bulan Palestin, Ulangtahun Peristiwa anNakbah,  8 Iktibar Selepas 8 Tahun Syahidnya Sheikh Ahmad Yaasin dan lain-lain), sticker di cermin belakang kereta, bendera Palestin di cermin bahagian hadapan kereta tidak lekang dari mempromosikan Palestin.

Bumi umat Islam, bukan sahaja rakyat Arab atau Palestin. Ia adalah bumi barakah. Bumi yang dijanjikan kemenangan buat umat Islam. Bumi itulah yang dibebaskan oleh Salahuddin al-Ayyubi dari tentera Salib. Dan di sekitar bumi itulah akan berlaku pembunuhan Dajjal oleh Nabi Isa as.

Baru-baru ini berkesempatan makan bersama Sister Alaa’ (dengan diiringi bapanya ‘Ahed) yang datang dari Gazza mewakili NGO Palestin yang menjadi koordinator projek di Hayfa Medical Center dan Sawaed Association For Relief & Development dalam rangka lawatan beberapa hari ke Kelantan, Terengganu dan KL. Bagi mereka yang prihatin, boleh membantu rakyat Palestin ini melalui banyak pertubuhan termasuk NGO di atas. klip video mengenai Hayfa Medical Center dan Sawaed

Share:
Written by Ustaz Nik Nasri Nik Malek
Pegawai Khas (Agama) Pejabat Menteri Besar Terengganu