Profil

Nama: Nik Muhammad Nasri bin Nik Malek bin Nik Muda bin Nik Su bin Nik Mat bin Wan Hitam bin Wan Ngah bin Wan Abdul Rahman bin Wan Musa bin Wan Sulaiman bin Tun Seri Salwa (Tok Bukit) bin Wan Ismail (Datu)

Tarikh Lahir: 1967

Pendidikan:

  1. nik nasri nik malek1974-79: Sekolah Rendah Sultan Ismail, Kemaman, Terengganu
  2. 1980-84: Sekolah Alam Shah, Ceras, Kuala Lumpur
  3. 1985-87: Matrikulasi Sains UKM, Sekolah Menengah Sultan Mahmud, Kuala Terengganu
  4. 1987-88: Fakulti Sains Fizis Gunaan, UKM, Bangi (berhenti)
  5. 1988-1989: Pondok Tuan Hj Ali Hj Musa, Kg Siliau, Rantau, N. Sembilan
  6. 1989-1991: Pondok Ustaz Abd Latif, Pengkalan Hulu, Perak
  7. 1991-1992: Pondok Kerandang (Tuan Guru Hj Najmuddin), Pondok Paku, Kerandang, Besut
  8. 1992-96: Universiti Yarmouk, Irbid, Jordan (BA Syariah)
  9. 1996-99: Universiti Al-Al-Bayt, Mafraq, Jordan (MA Syariah)
  10. 2008: Diploma Lanjutan Pentadbiran Kehakiman Islam, UIA

Kerjaya:

  1. 2000: Pensyarah Pengajian Islam, Terengganu Advanced Technical Institute (TATI), Kemaman, Terengganu
  2. 2005-Dis 2008: dipinjamkan ke Bahagian Hal Ehwal Akademik TATI sebagai eksekutif.
  3. 31 Dis 2008: “berhenti” TATI
  4. Penceramah bebas
Gambarajah silsilah keturunan (2474)

Komen (41)

  1. abu Luqman says:

    Assalamualaikum,
    Salam Ukhuwah dari ana. Kalau tak salah ana, kita pernah berjumpa satu kapalterbang ( Royal Jordanian ) pada tahun 1991 menuju ke Amman Jordan. saya ingat masa itu saya bersama dengan cikgu Sobri, Us. Misbahul Munir disambut di airport oleh UstazFuad Abdullah. Jika benar, saya ucapkan ahlan wa sahlan ke blog saya,

  2. ahmad farid abu bakar says:

    assalamualaikum.
    salam Ukhuwah dari ana dan keluarga,

  3. Ahmad Ibni Athaillah says:

    Assalamualaikum,
    salam Ukhuwah dari ana sekeluarga. Semoga roh Islam yang ustaz resapkan akan terus mengalir dalam hidup ana sekeluarga. InsyAllah kita bersua lagi. Takbir!

  4. Ahmad Nizam Ali says:

    Salam,

    Sekali tengok gambor rasa mcm kenal bila tengok profil confirm.

    Ingat ke dok lagi kita sama2 duduk Rumah B SAS, saya junior setahun. Semuga persahabatan bersambung & berpanjangan.

    Selamat berpuasa.

    Nizam.

  5. Ustaz Nik Nasri says:

    nizam ni masa kat SAS dulu yg kurus putih tu ke? :) Salam Ramadhan

  6. abdul razak hussain says:

    assalamu’alaikum, salam Ramadhan…(maaf zahir & bathin)

    pelbagai minuman pelbagai juadah,
    yang bakal dinanti rendang dan ketupat;
    rebutlah peluang sebulan tarbiyyah,
    mantapkan yang wajib, tambahkan yang sunat.

    alhamdulillah, jupe jugok kite dialam siber ni.
    masih kontek batch SAS yg lain?

    razak, melaka
    013 630 6712

  7. Ustaz Nik Nasri says:

    razak hussain SIS kemaman? tak kontek sangat, tapi email SAS ada bacalah.

    Kita berpuasa dalam sebulan
    Jiwa dan budi sedang ditarbiyyah
    Kalau kebetulan lalu di Kemaman
    jemput-jemputlah singgah di rumah

  8. Ahmad Nizam Ali says:

    betul doh tu tapi lerning ubang penuh doh…hehe…

  9. Mafraq Jai... says:

    askum,

    kaifal hal?

    terjumpa blog enta .

    Semoga sihat selalau..

    cerita lah nanti pengalaman penangan dengan Sheikh Prof Mahmud Khalidi…

    jangan lupa email ana
    wassalam

  10. Ustaz Nik Nasri says:

    bikhair, kullu syai’ ala ma yuram. insyaAllah pengalaman di Jordan muncul dalam kembara ilmu nanti.

  11. Syawal Azli says:

    Salam Ustaz..
    mungkin ustaz dah lupa kt saya,
    saya baru jumpa blog ustaz, tadi was2 sikit betul ke ni ustaz nik TATI. skrg confirm..saya dulu tak sempat ucap terima kasih kerana sudi ajar saya mengaji kat TATI sbb saya berhenti awal. utk makluman saya ex-IT DEC 2002.terima kasih ustaz, semoga terus kekal dalam perjuangan.

  12. salam ukhuwwah…
    mungkin x kenal ana, tp ana kenal sgt ustz d k.ju. ana ex yarmouk bait qatrunnada sama dgn manirah, mazlina dll, KPM. skrg mengajar di smk kuala kubu bharu, h.selangor.
    salam kt k.ju d nisreen…lama xjupe. kt trg ke?
    layari blog di jumize2002.blogspot.com

  13. Ustaz Nik Nasri says:

    Salam ukhuwwah. Dah layari blog. Banyaknya gambar dia. Kami tinggal di Cukai. Nisreen kat Imtiaz KT. Ingat muka tu dan kenal sgt. Tapi ustaz mungkin tak perasan. Selalu ngaji dgn Ust Nik kan? Moga dirahmati Allah sekeluarga. – Kak Ju sekeluarga.

  14. Asmalina Ismail says:

    Salam ukhwah dari kami sekeluarga…Asmalina Ismail&Khairul Azhar serta anak2..Asma’Umairah,Amna Nazurah…pmit 02/04

  15. Ustaz Nik Nasri says:

    ahlan wasahlan

  16. mehmet ustaz says:

    selam say?n hocam ben türkiyenin antalya ilinden aramaktay?m, sayg? de?er hocam bizim soy isim ustaz türkiyede bir tane bunun babam?n dedesi hoca oldu?unu büyüklerimizden duyduk hocam sizlerinde isminizin yan?nda ustaz yaz?l? gercek anlamda ne anlama geliyor beni konuda ayd?nlat?rsan?z çok memnum olurum te?ekür ederim selam hoç kal?n. 12.10.2010

  17. Ustaz Nik Nasri says:

    Salam. Sorry. I don’t understand. Please write in Arabic or English (Siapa yang tahu bahasa Turki tolong terjemahkan)

  18. abuamal says:

    assalamualaikum ustaz, ana tahu ustaz punya cara tersendiri dlm mempelajari bahasa arab.jadi boleh dok anak ana gi menuntut dgn ustaz untuk mendalami bahasa arab.untuk makluman ustaz, anak saya tg.5 smka tok jiring tapi lemah dlm bahasa arab…bila cuti lepas spm kalau boleh nok suruh dia gi belajar b.arab

  19. Ustaz Nik Nasri says:

    waalaikumussalam ya akhi. Man anta? InsyaAllah ana buat kursus bahasa Arab lepas abis SPM satu, utk selain lepasan SPM satu. Nanti ana maklumkan insyaAllah

  20. Zakuan Deris says:

    Salam ukhuwah Ustaz

    Ana pernah berada di Musytasyfa Islami Jordan tahun 1996. Sempat juga pergi ke Yarmouk, tapi tak pasti bertemu ustaz ke tidak waktu itu. Ana menginap di JKR10 (fullstop)
    Semoga Ustaz terus istiqamah dalam perjuangan.

  21. Ustaz Nik Nasri says:

    nama zakuan ni macam pernah dengar. WallahuA’lam pernah jumpa anta atau pun tidak.

  22. Ustaz Nik Nasri says:

    Saya terima email ini dari seseorang:
    Assalamualaikum ustaz.

    nama saya Wan S. berasal dari terengganu.

    semasa saya kecil dulu arwah ayah ada beri satu cetakan salasilah keluarga kami (di type menggunakan typewriter dan sepanjang lebih kurang 2-3 kaki lebar.) dan berpesan supaya jaga dengan baik. dan tolong sambung salasilah tu. malangnya ia telah hilang dari simpanan saya lebih kurang 12-13 tahun yang lepas. sejak kejadian thu saya rasa amat terkilan dan sedih dan pernah beberapa kali cuba mencari salasilah keluarga kami di internet tapi tiada satu pun yang sama dengan apa yang saya ada dan maklum. sehinggalah saya mencuba lagi (kali terakhir lebih kurang 3 tahun lepas) dan terjumpa satu link ke blog ustaz. dan dapat download word document file ni… daftar-keturunan.doc setelah buat penelitian alhamdulillah dan syukur ia adalah 80% sama dengan apa yang saya simpan sebelum ini. alhamdulillah saya masih ingat susur jalur salasilah sperti mana nama nama yang ada didalam salasilah tu. cuma kalau tak salah saya ada lagi sambungan dibahagian bawah dan beberapa nama yang tak disebut. tok jambul merah. tok kaya wan din dan beberapa lagi.

    mengikut pemahaman saya. wan ismail datu (bukit tempat wan ismail mula sampai dan berlindung dinamakn bukit datu) adalah dari keturunan raja patani. wan ismail bersama adik beradik lain di arahkan lari dari patani oleh ayah nya kerana perang saudara. sebahagian dari keturunan wan ismail datu (di sebelah kanan) ada kaitan keturunan diraja johor. diharap ustaz juga dapat perbetulkan dan menambah kalau ada yang salah.

    amat berharap sekiranya ustaz mempunyai salasilah yang terkini supaya dapat dikongsi dan juga minta izin untuk simpan file yang telah saya download tadi.

    sekian.

  23. Pokde says:

    Assalamualaikum.

    Saya ada membuat tembahan keluarga Ustaz Nik Muhammad Nasri di website http://www.geni.com/family-tree/index/6000000011528760941 dengan menyambungkannya kepada susurgalur besan saya, Hj Abdullah Tajuddin. Kalau sudi silalah daftar masuk sebagai ahli geni.com dan tolong kemaskinikan maklumat waris-waris di mana yang patut. Sekian, wassalam.

  24. nawawi says:

    assalamualaikum ustaz sy mahu mintak izin nk kongsi maklumat berguna dari ustaz untk di kongsikan dgn kwn2 di facebook..blh x?

  25. Ustaz Nik Nasri says:

    boleh

  26. Tengku Fazli says:

    Assalamu’alaikum Ya Ustaz..

    Salam perjuangan dari bekas anak didik.

    ** Indah susunan dan kata-kata dalam buku yang terbaru…

    Tengku Fazli
    Melaka

  27. Ustaz Nik Nasri says:

    waalaikumussalam. Salam perjuangan juga. Terimakasih.

  28. Abd Wahab says:

    Assalamualaikum, Ingin berjihat bersama-sama ustaz, semogo mendapat keberkatan Allah
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002249097066

  29. jalal asayuti says:

    Assalamukum.Apa kabar. ingat tak saye sadon masa kat pondok pak teh dulu.kat mana tingal skrg

  30. Ustaz Nik Nasri says:

    waalaikumussalam, tak ingat yang mana satu ya? kalau tgk muka mgkin ingat kot. Saya tinggal di kemaman sekarang

  31. Cikgu Wan Naimah (1985/1986) says:

    Assalamualaikum.
    Teruskan Perjuangan. “Wahai orang-orang yang beriman, jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolong mu dan meneguhkan kedudukan mu”
    Salam dari suami cikgu

  32. Ustaz Nik Nasri says:

    Waalaikumussalam. Cikgu ke? AllahuAkbar! Lebih 25 tahun tak jumpa cikgu dengan suami. Cikgu masih di KT atau di mana sekarang? Sampaikan salam saya ‘Assalamualaikum’ buat suami.

  33. mohamad uda kasim says:

    A.Kum ustaz …apa kabar…lama dah tak jumpa….kali terakhir di jordan …..insyaAllah ..jika diizin Allah ,,ana ke terengganu ,,kita jumpa….no tel ana 0192679387

  34. Ustaz Nik Nasri says:

    sheikh, email ana niknasrimalek@gmail.com. Ana beri nombor di email

  35. Azlan says:

    Assalamualaikum Ya Mu’allimi,

    Kaifahaluka al-an?
    Ustaz ingt sy lg, ank didik Ustz di Tati thn 2005/2008, Pengajian Islam, kosnya TDM.
    Dah lama sngt x jmp Ustz, xtahu ada blog..Alhamdulillah..Semoga Ustz dan seluruh fmly dlm keadaan sht sokmo..Ameen..Jazakallahu khaira jaza.

  36. Ustaz Nik Nasri says:

    waalaikumussalam,
    Alhamdulillah sihat semuanya. Ambillah apa-apa yg bermanfaat di sini

  37. suhaizan says:

    Alhamdulillah….. kohor banyok ustaz2 di kapong kite.
    Alhamdulillah….. kawang kite seorang ustaz
    InsyaAllah………… lepah ning bulihlah bui ilmu agama sikit
    ke kawang

  38. Hashbullishman Hashim says:

    Alhamdulillah.

  39. Shamsuddin says:

    Assalamualaikum ustaz. Mohon bertanya sedikit. Almarhum Wan Ismail Datu bukankah bapa saudara Syeikh Abdul Malik @ Tok Ku Pulau Manis.

    Ustaz ada tak silsilah almarhum ke atas? Saya generasi ke-8 Syeikh Abdul Malik.

    Jazakumullah

    Shamsuddin

  40. Ustaz Nik Nasri says:

    Maaf,tiada maklumat, tiada data silsilah ke atas

Hantar Komen Anda