KifayatulMuhtadi: Bab Tauhid (bil. ke 67: perkara wajib murtad buat bila kembali 6 Mei 15)-tamat

kifayatulmuhtadiKitab Kifayatulmuhtadi dengan fokus bab Aqidah. Kuliah mingguan Masjid as-Solehin, Taman Permai Jaya. Mulai 4 Sept 2013

01-awal kata2 pengarang,  muqaddimah 4 sept 13

02-kenapa mula dgn basmalah,  lepas basmalah 11 sept 13

03-puji, dan alam yg indah,  huraian kata2 pengarang 18 sept 13

04-kenal sifat Allah, hukum,  janji syurga, neraka 25 sept 13

05-selawat dan salam buat Nabi,   Nabi, mukjizat 2 okt 13

06-keluarga nabi, shbt,  inilah risalah yg kecil 9 okt 13

07-simpulan iman,   wajib masuk Islam 23 okt 13

08-wajib tunai hukum Islam,   huraian kalimah syahadah 30 okt 13

09-makna La Ilaha Illallah,   Allah esa, kejadian alam 6 nov 13

10-qadim dll,   mukhalafatuhu lilhawadith dll 27 nov 13

11-qidam, baqa dll,   beri kesan hanya Allah 1 Jan 14

12-sifat wajib bagi Allah,   Allah x sama dgn makhluk 8 Jan 14

13-Allah bersifat dgn segala sifat sempurna,   maha suci Allah dari ada kawan 15 Jan 14

14-Allah x beranak dll,    huraian semayam atas Arasy 22 Jan 14

15-asyhadu Anna Muhammadan Rasulullah,     Allah x ngantuk, tidur, x anak 29 Jan 14

16-huraian Muhammad sebagai Rasul,    Nabi menyampaikan 5 Feb 14

17-kelebihan Mekah Madinah ,      dibangkit jadi Nabi 12 Feb 14

18-lantik jadi Nabi dan Rasul ,     bbrp latarblkg hidup Nabi 26 Feb 14

19-Nabi wafat ,      dimaqamkan Nabi di rumah Aisyah 5 Mac 14

20-Nabi benar ,         Nabi cerita ttg kiamat 12 Mac 14

21-Nabi amanah ,     benarkan Nabi 19 Mac 14

22-ikut Sunnah Nabi ,   membenarkan Nabi 26 Mac 14

23-wajib benarkan Nabi,   Allah balas org derhaka 2 Apr 14

24-wajib beriman dgn Nabi ,   kisah Nabi Adam 9 Apr 14

25-Nabi Idris ,   Nabi Nuh 16 Apr 14

26-Nabi Hud ,   umat Muhammad yg rosak 23 Apr 14

27-Nabi Soleh ,   Nabi Ibrahim 30 Apr 14

28-Nabi Lut ,   Nabi Ismail 7 Mei 14

29-Nabi Ishak, Yaakob ,      Nabi Yusof 21 Mei 14

30-Nabi Syuaib ,     Nabi Ayyub 28 Mei 14

31-nabi Zulkifli, Musa ,       Nabi Musa kahwini anak Nabi Syuaib 4 Jun 14

32-Nabi Musa kembali ke Mesir ,      nabi Musa munajat 11 Jun 14

33-Nabi Daud ,     Nabi Sulaiman 18 Jun 14

34-nabi Ilyas, Ilyasa ,    Nabi Yunus, Isa, Muhammad 25 Jun 14

35-beriman dgn Malaikat ,    manusia dibalas di akhirat 13 Ogos 14

36-beriman kpd Malaikat ,   2 bahagian Malaikat 27 Ogos 14

37-mikail, israfil, izrael ,    empat Malaikat yg jadi ketua 3 Sept 14

38-beriman dgn kitab ,    taurat, injil, Quran 10 Sept 14

39-kitab dari langit ,   bilangan kitab 24 Sept 14

40-beriman kpd hari kiamat ,    peristiwa akhr zmn sblm kiamat 1 Okt 14

41-beriman kpd qadha & qadar ,    huraian qadha qadar 15 Okt 14

42-manusia ada pilihan ,  makna qadha, qadar 22 Okt 14

43-azab kubur ,  nikmat kubur 29 Okt 14

44-soal mungkar nakir,   suasana kubur 5 Nov 14

45-manusia bgkt ,    bangkit dari kubur 12 Nov 14

46-hasyr, nasyr (himpun, bertaburan) ,    hisab 19 Nov 14

47-mahsyar, hisab ,    muhasabah sblm dihisab 26 Nov 14

48-sifat syurga  ,    nikmat syurga 3 Dis 14

49-sifat neraka  ,    penghuni neraka 10 Dis 14

50-kolam Nabi ,    timbangan amal 17 Dis 14

51-beriman kpd titian sirat ,   sirat dlm Quran, hadis 7 Jan 15

52-syurga itu ada 14 Jan 15

53-org mukmin lihat Allah ,    dalil lihat Allah 28 Jan 15

54-Nabi minta syafaat ,      btk2 syafaat 4 Feb 15

55-wajib jaga Islam, iman ,      erti riddah 11 Feb 15

56-jaga 2 kalimah syahadah dari gugur ,       perkataan boleh sebabkan riddah 18 Feb 15

57-syak ttg Allah, Rasul ,    syak ttg kiamat dll 25 Feb 15

58-iktikad yg kufur ,   cth perkara haram, engkar 4 Mac 15

59-nafikan yg wajib dgn ijmak ulama ,   niat nak jadi kafir 11 Mac 15

60-kufur jika nafikan persahabatan Abu Bakar dgn Nabi ,   rendahkan martabat Nabi 18 Mac 15

61-sujud kpd makhluk ,  jatuhkan mushaf pd tmpt hina 25 Mac 15

62-perbuatan jadi kufur-isu gereja ,  perkataan jadi kufur 1 Apr 15

63-perkataan kufur disertai dgn hina, lekeh ,   perkataan kufur yg berkait ttg Nabi 8 Apr 15

64-persenda hukum ,  baca ayat Quran dgn persenda 15 Apr 15

65-jadi kafir maki Nabi ,  jadi kafir kalau kata halal tinggal solat 22 Apr 15

66-cth2 ayat menyebabkan murtad ,   kewajipan org murtad 29 Apr 15

67-perkara yg dibuat kpd murtad ,    perkara wajib murtad buat bila kembali 6 Mei 15

tamat bahagian aqidah tauhid

Komen (21)

  1. abdullah says:

    salam alaikum ustaz.. nak mintak ustaz perabihkan bacaan kitab ni buleh dok?

  2. Ustaz Nik Nasri says:

    dah baca sebelum ni, cuma tak upload kuliah, ada dalam laptop, kalau nak mp3nya emailkan nombor telefon

  3. AFIQ says:

    Assalamualaikum,ustaz nik .. Ana nak mp3 tentang kitab ini ,boleh ke ?

  4. AFIQ says:

    Ustaz ,mp3 bagi kitab arab tiada ke ? Yang audio yang ustaz belajar dulu atau mengajar ..boleh hantar kepada ana melalui email ana : afiqislam99@gmail.com

  5. Ibnu Sabil says:

    Assalamualaikum ustaz,mohon emailkan koleksi penuh kitab kifayah muhtadi,dan jika ada,sy juga mahu mp3 kitab matla badrain,

  6. farouq says:

    Aslm ustaz.saya nak mp3 penuh kitab ni. 01126053103

  7. azrul says:

    Terima kasih ustaz sudi share dekat email saya. InsyaAllah saya akan giat ulangkaji..

  8. BADRUL HISHAM BIN MD REJAB says:

    Assalamualaikum ustaz !
    Saya berhajat nak minta rakaman penuh kitab al mukhtasar al mufid fi syarhi jauharati at tauhi dan kitab kifayatul muhtadi. Harap ustaz sudi bantu saya
    Ini no tel saya.
    017 5074906

  9. ahmad says:

    Assalamualaikum ustaz nik..
    Mohon keizinan untuk ambil MP3 yang ustaz mengajar kitab diatas.. jikalau ada full MP3 boleh x ustaz emailkan kepada ana..
    ahmadyassar87@gmail.com

    No. Tel ana : 019-4933252

  10. Ustaz Nik Nasri says:

    silakan

  11. ahmad says:

    Syukran ustaz..

  12. amirul says:

    sya nak rakaman full ustaz ni nmber fon saya 0139054866

  13. mohammad nasrullah kamil says:

    assalamualaikum ustaz saya minta izin download rakaman ustaz dan boleh x saya pon nak juga rakaman penuh kifayatuh muhtadi t.kasih ustaz ni no saya 0143427072

  14. Muhammad says:

    Assalamualaikum.. ustz sye brhajat nk dapatkn mp3 kitab kifaytul muhtadi ni… mcm mne carenya ye??

  15. muhammad bin maliki says:

    Assalamualaikum wbt ustaz. minta maaf, kalau tak keberatan nak mintak tolong ustaz sent kn pengajian kitab kifayatul muhtadi full kt emel sy. sbb sy jadikan kuliah ustaz sebagai rujukan untuk PnP sy dlm kelas. syukran jazilan ustaz.

    emel: muhammadmaliki1991@gmail.com
    no fon: 013-4569397

  16. Farahi says:

    Assalamu’alaikum ustaz, sya berhajat utk mndapatkan rakaman penuh kifayatul muhtadi

  17. Junaidi says:

    Ust sy nak full semua..ustaz..bagus ustaz upload semua2 rakaman..semoga kita dapat manfaat sama2..in shaa Allah

  18. muhammad taqiyuddin says:

    salam..ust..saya nak semua kuliah kitab yang ustaz dh syarah..nie nombor telefon saya..0145578414..cadangan saya kalau boleh ust upload dkt google drive..lebih mudah untuk di download space utk upload pun besar..

  19. Azmi lim says:

    Asalamualaikum ustaz…. Mohon hantar mp3 rakaman kitab yg tersebut d atas dan juga pengajiankitab fiqh

  20. muhammad Hilmi says:

    Assalamualaikum ustaz, buleh ustaz send kan ke email sy rakaman penuh kitab matla badrain, email sy ibnumujahid67@gmai.com, no tel 0198998827, jazakallah ustaz.

    Jawapan: Maaf tiada rakaman kitab matla badrain

  21. fadhil says:

    Assalamualikum ustaz,

    Boleh hantarkan full kuliah kitab kifayatul muhtadi ke email saya?
    fadhilazri@yahoo.com

    T.Kasih.

Hantar Komen Anda