Kategori » Tazkirah

Haji: Madrasah Tarbiyyah Selepas Ramadhan

09-09-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

haji(kemaskini 9 Sept 2016) Ibadat haji semuanya taabbudiy, iaitu kita pasrah menerima ketentuan dan perintah Allah tanpa banyak soal. Ada juga ulama yang menyebutkan hikmah di sebalik amalan-amalan haji itu. Di antaranya seperti yang disebut dalam kitab arRaudh al-fa’iq fi al-mawaiz war-raqaiq bahawa Ibn Abbas ditanya tentang hikmah dalam amalan-amalan haji.

Katanya: Tidak ada dalam amalan haji dan perkara berkaitan dengannya melainkan ada padanya hikmah yang dalam, nikmat yang besar, berita dan rahsia yang kelu lidah mengungkapkannya. Lalu disebut beberapa amalan haji dengan melihat hikmah di sebaliknya itu: Menanggalkan pakaian biasa dan berpakaian ihram, mandi ketika ihram, Talbiah, mengambil batu di Muzdalifah, Tawaf, Wukuf di Arafah.

kuliah berkaitan: 1 (406) , 2 (424)

(juga kuliah tentang ibadat haji dari kitab Muhazzab Ihya’ Ulumiddin di bahagian kuliah audio MP3)


Deklarasi Keadilan & Persamaan Dlm Khutbah Haji Wada’ Nabi SAW

08-09-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

haji wada(kemaskini 10 Sept 2016) Umat Islam akan menyambut Eid al-Adha. Ia mengingatkan tentang pengorbanan Nabi Ibrahim dan Ismail as dan ibadah haji yang diwarisi dari Baginda dan Nabi Muhammad SAW. Dalam khutbah sempena ibadah haji ketika berada di Arafah, Nabi Muhammad SAW membuat beberapa deklarasi dan penegasan penting yang berkait dengan keadilan, persamaan, tanggungjawab dan hak yang menjadi antara intipati penting dalam ajaran Islam yang suci ini. Khutbah ini sangat penting kerana ia berlaku pada 9 Zulhijjah, hari Arafah dengan disertai himpunan besar para Sahabah radhiAllahu anhum yang julung-julung kali dalam ibadah hebat ini.

iktibar khutbah Haji wada’: 1 (391)2 (381) ,  3 (398)

(more…)


LailatulQadar, Bersungguhlah, Jangan Ala Kadar

26-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 2 Comments

doa-lailatu-qadr(kemaskini 26 Jun 2016: artikel yang pernah tersiar, diulang siar buat menjinakkan hati yang liar)

LailatulQadar

kedatanganmu hanya sebentar

merentap hati yang gementar

kerana merinduimu tidak sabar

(kuliah berkaitan (audio):

1 buru lailatulqadar 08 sep 09

2 buru lailatulqadar 08 sep 09

1buru lailatulqadr 09 sep 09

2 buru lailatulqadr 09 sep 09 )

(more…)


Huraian Ringkas Surah Al-Qadr

25-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

surah al-Qadr(kemaskini 26 Jun 2016) Allah menurunkan satu surah khusus mengenai satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Itulah surah al-Qadr. Kalau dibaca surah ini di luar Ramadhan, ia mungkin dilihat agak jauh dari amalannya dan malamnya. Namun apabila surah ini dibaca terutamanya di akhir Ramadhan, ia sangat terasa.

Kita sedang masuk ke fasa ketiga-selepas fasa rahmat dan pengampunan Allah. Fasa kemerdekaan dari api neraka yang disebut oleh Allah dalam al-Quran “Itulah kejayaan yang paling besar”.

Huraian ringkas surah al-Qadr ini saya sampaikan dalam kuliah subuh di salah sebuah masjid di Kerteh, Kemaman- Ramadhan 1433H. Silakan mendengar:

Huraian Ringkas Surah Al-Qadr (551)


Sempena Nuzul Al-Quran: Hayatilah Al-Quran

20-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

baca quran(kemaskini 16 Ramadhan 1437H/21 Jun 2016) Nuzul al-Quran jatuh pada 17 Ramadhan 1437H, Rabu 22 Jun 2016. Al-Quran adalah mukjizat terbesar dan kekal hingga ke akhir zaman. Di antara permata yang hilang dari umat Islam ialah apabila mereka buta al-Quran, buta baca, buta hukum, buta menjadikan al-Quran sebagai payung dalam negara, sedangkan al-Quran sesuatu yang sangat mulia datang dari Allah. Kemuliaan al-Quran boleh dilihat dari beberapa aspek. Kemuliaan al-Quran mesti disyukuri dan dihargai. Ada beberapa cara menghargai al-Quran. Sekali lagi saya kongsikan dengan rakan pelayar portal saya dalam kuliah berikut:

1 (686)2 (550)

(Boleh juga layari kuliah muhazzab ihya, bab al-Quran. Kupasan menarik dari Imam al-Ghazali)


Sempena Nuzul Al-Quran: Jadikan Al-Quran Perlembagaan Hidup

19-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 1 Komen

old-quran-from-qatarRamadhan bukan sahaja bulan difardhukan puasa, tetapi juga bulan diturun kan al-Quran dari Lauh Mahfuz ke langit dunia secara serentak. Al-Quran kemudian diturunkan secara beransur-ansur selama 23 tahun dalam 2 fasa-Makkiyyah dan Madaniyyah.

Al-Quran menjadi mukjizat kekal bagi Nabi SAW dan buat manusia seluruhnya. Mukjizat-mukjizat lain seperti air keluar dari celah jari, pokok kurma datang kepada Nabi, bulan terbelah hanya dilihat di zaman ia berlaku. Mungkin ada kesannya yang boleh dilihat hingga sekarang tetapi satu-satunya mukjizat yang kekal, bukan sahaja sebagai mukjizat dengan nama mukjizat, bahkan sebagai petunjuk kepada manusia, mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya, menjadi pemisah di antara yang haq dan batil serta menjadi perlembagaan paling tinggi buat hidup dan kehidupan manusia di dunia ini ialah al-Quran.

Hebatnya al-Quran sebagai perlembagaan hidup manusia sehinggakan Nabi Isa as yang turun di akhir zaman nanti pun akan berhukum dengan al-Quran dan syariat Muhammad SAW walaupun Nabi Isa dibangkitkan lebih awal dari Nabi Muhammad SAW dan kitab Injil lebih awal turunnya dari al-Quran. Kalau Nabi Isa pun berhukumkan al-Quran sedangkan Baginda juga punya kitab, maka bagaimana dengan kita dan manusia lain yang tiada kitab yang mesti diikuti melainkan al-Quran itu sendiri?

(more…)


Menelusuri Ayat Al-Quran Berkenaan Puasa Ramadhan

10-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

ramadhan 1433H(kemaskini 10 Jun 2016) Allah menyebut tentang puasa Ramadhan pada ayat 183-187 surah al-Baqarah. Ada beberapa katakunci dari ayat-ayat tersebut yang saya jadikan bahan kuliah Subuh Sabtu 4 Ramadhan 1431H. Saya kongsikan dengan pelayar portal saya sempena kedatangan Ramadhan 1437H kali ini sebagai ulangkaji. Di antaranya:

-Harapan untuk mendapat taqwa bagi orang mukmin, bukan semua orang Islam yang berpuasa

-Hubungkait ayat puasa yang mendidik tahan nafsu dengan ayat tentang Qisas pada beberapa ayat sebelumnya serta isu buang bayi.

-Islam mahukan kemudahan kepada umatnya-perintah Allah masih dalam lingkungan kemampuan manusia.

-Doa yang menjadi senjata ampuh mukmin sepanjang berpuasa dan beberapa perkara lain.

Kuliah: 1 (737)2 (596)


Siri Tazkirah Sempena Ramadhan 1437H (Asalnya Tazkirah Ramadhan 1432H)

10-06-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah, Ulama/Ulama Pelapis | 2 Comments

Ramadhan Kareem(kemaskini 5 Ramadhan 1437H) Lajnah Penerbitan dan Penyelidikan DUPNT dengan kerjasama Lajnah Penerangan DUPNT  menerbitkan siri tazkirah sempena Ramadhan 1432H. Saya selaku Ketua Lajnah Media Baharu DUPNT bagi sesi 2015-17 menerbitkannya sekali lagi di sini untuk manfaat bersama, sementelah tazkirah Ramadhan memang sentiasa relevan sepanjang masa.

Bagi mereka yang berminat atau terlibat dengan urusan ulama peringkat kawasan boleh memuat turun siri tazkirah ini dalam bentuk PDF yang disediakan:

siri tazkirah 1 (2410) ,

siri tazkirah 2 (1631) ,

siri tazkirah 3 (1840) ,

siri tazkirah 4 (1387) ,

Siri Tazkirah 5 (899)


Fiqh Puasa Ramadhan

30-05-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

fiqh Ramadhan(kemaskini 30 Mei 2016) Ramadhan semakin hampir. Bulan yang ditunggu-tunggu oleh para assalafussoleh kian dekat. Memasuki Ramadhan mesti dengan persediaan-jiwa, mental, fizikal dan ilmu. Saudara/i tentu sibuk dengan urusan kerja seharian, tetapi jangan hingga mengabaikan persediaan memasuki Ramadhan kali ini. Upgredkan kualiti diri di sisi Allah melalui kualiti puasa dan amal ibadah di bulan Ramadhan nanti. Saya bantu saudara/i mengulangkaji tentang fiqh puasa Ramadhan ini. Moga bermanfaat bagi mereka yang mahu mengambil manfaat.

kuliah puasa Ramadhan: fiqh puasa1 (1066) , fiqh puasa2 (725) , 3 (676) , 4 (623)

khutbah Nabi akhir Syaaban  1 (597)2 (554)


Meniti Usia 49 Tahun: Muhasabah Buat Diri

18-02-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

49 tahunSeperti orang lain, ramai yang mengucapkan sanah helwah bila tarikh lahir, bulan lahir muncul kembali. Namun, tentunya tahun sudah berbeza. 18 Februari tetap 18 Februari, tetapi ia tidak lagi menjadi 1967, sebaliknya 2016. Tempoh 49 tahun tidaklah lama sangat sebenarnya. Bangun, bekerja, tidur habis satu hari, kemudian seminggu, selepas itu sebulan, akhirnya tahun.

Di akhirat, seseorang akan rasa hidupnya di dunia amat singkat berbanding hidup di akhirat. Mungkin hanya beberapa saat, minit atau jam. Di saat itu, dia menghadapi suasana mahsyar yang amat dahsyat, tidak ada tolok bandingnya. Bagi orang kafir yang syirikkan Allah, tidak bertuhankan Allah, merasa amat lama di mahsyar, tenggelam dalam peluh, dalam azab yang tak tertanggung. Bagi seorang mukmin, hidup di akhirat tenag, relax, tidak lama. Yang terpilih, rehat di bawah naungan Arasy Allah Taala.

Kehidupan di akhirat boleh dilihat melalui carahidup seseorang di dunia. Kalau dia ada ilmu, iman, amal, insyaAllah dia akan tenang di sana, walaupun tanpa ucapan ‘sanah helwah’ atau ‘happy besday’ (birthday). Kalau  tiada ilmu (khususnya ilmu bermanfaat untuk dunia dan akhirat), tiada iman (atau iman yang senipis kulit bawang), tiada amal (atau amal yang sedikit), belum tentu dia selamat di sana.

Hari ini cukup 49 tahun dengan kiraan tahun Masehi. Kalau tahun Hijrah, sudah melebihi 50 tahun barangkali. Ayah sudah pergi lebih dahulu. Ibu masih hidup dengan umur 69 tahun. Masing-masing membawa amal dan bekalan masing-masing. Insaflah wahai diri.


« Older Entries