Kategori » Tazkirah

Meniti Usia 49 Tahun: Muhasabah Buat Diri

18-02-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

49 tahunSeperti orang lain, ramai yang mengucapkan sanah helwah bila tarikh lahir, bulan lahir muncul kembali. Namun, tentunya tahun sudah berbeza. 18 Februari tetap 18 Februari, tetapi ia tidak lagi menjadi 1967, sebaliknya 2016. Tempoh 49 tahun tidaklah lama sangat sebenarnya. Bangun, bekerja, tidur habis satu hari, kemudian seminggu, selepas itu sebulan, akhirnya tahun.

Di akhirat, seseorang akan rasa hidupnya di dunia amat singkat berbanding hidup di akhirat. Mungkin hanya beberapa saat, minit atau jam. Di saat itu, dia menghadapi suasana mahsyar yang amat dahsyat, tidak ada tolok bandingnya. Bagi orang kafir yang syirikkan Allah, tidak bertuhankan Allah, merasa amat lama di mahsyar, tenggelam dalam peluh, dalam azab yang tak tertanggung. Bagi seorang mukmin, hidup di akhirat tenag, relax, tidak lama. Yang terpilih, rehat di bawah naungan Arasy Allah Taala.

Kehidupan di akhirat boleh dilihat melalui carahidup seseorang di dunia. Kalau dia ada ilmu, iman, amal, insyaAllah dia akan tenang di sana, walaupun tanpa ucapan ‘sanah helwah’ atau ‘happy besday’ (birthday). Kalau  tiada ilmu (khususnya ilmu bermanfaat untuk dunia dan akhirat), tiada iman (atau iman yang senipis kulit bawang), tiada amal (atau amal yang sedikit), belum tentu dia selamat di sana.

Hari ini cukup 49 tahun dengan kiraan tahun Masehi. Kalau tahun Hijrah, sudah melebihi 50 tahun barangkali. Ayah sudah pergi lebih dahulu. Ibu masih hidup dengan umur 69 tahun. Masing-masing membawa amal dan bekalan masing-masing. Insaflah wahai diri.


Mengimamkan Jenazah Mangsa Lemas Pantai Teluk Lipat, Sura

12-02-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

unit Amal2Saya berkuliah bulanan di Masjid Lama Sura, Dungun malam tadi, membacakan 40 Hadis Akhir Zaman, hadis yang ke 36. Pukul 8 lebih sebelum masuknya waktu Isyak, satu jenazah dibawa masuk ke dalam masjid. Saya dimaklumkan sebelum kuliah Maghrib itu, malam ini ada solat jenazah berumur 17 tahun yang lemas petang Khamis 11 Feb 2016 di Pantai Teluk Lipat, Sura, Dungun.

Ramai anak muda unit Amal termasuk pimpinan Jabatan Amal Terengganu, di antaranya saudara Sauji hadir bersama menyembahyangkan jenazah tersebut. Julung-julung kali peristiwa sebegini berlaku ketika saya berkuliah Maghrib. Semoga Allah merahmati roh adik Firdaus Sulong yang menemui ajal di usia muda.


Salam MaulidurRasul 1437H: Contohi RasulAllah Dlm Beristiqamah

23-12-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

Maulid 2015TINTA ULAMA ( Siri 38 ) Lajnah Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat (21 Disember 2015M / 9 Rabiul Awwal 1437H)

Contohi Rasulullah SAW Dalam Beristiqamah

Allah berfirman:

Maksudnya: “Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang ya sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)” Al-Ahzab:21)

MaulidurRasul tidak hanya meraikan sebuah kelahiran. Ia menjadi rahmat bagi sekalian alam. Muhammad SAW lahir di saat dunia dalam kegelapan segala aspek kehidupan.

Memulakan hidup sebagai kanak-kanak kecil yang sudah menampakkan kelainan. Membesar sebagai remaja yang dikenali sebagai Muhammad al-amin, satu gelaran yang tidak ditagih, tidak dibeli, tetapi sebuah pengiktirafan.

Dilantik menjadi Nabi dan Rasul membawa mesej agama akhir zaman.

(more…)


Anak PASTI, Ibubapa Tak Pasti

15-11-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

nadhirahAlhamdulillah, sambutan ibubapa terhadap PASTI sangat baik. Saat ini PASTI di seluruh negara sedang sibuk mengadakan majlis ihtifal masing-masing. Melihat kepada anak-anak, dengan pakaian labuh  bertudung nampak cantik dan sangat sopan.

Soalnya ibubapa yang membawa anak-anak itu. Kadang-kadang kelihatan seolah-olah si ibu itu yang akan buat persembahan di pentas. Kalau mahu dibincang isu aurat, konsep tabarruj (perhiasan) barangkali hanya beberapa orang ibu sahaja yang menepati kehendak sebenar Islam. Kalau markah penuh 10 barangkali hanya beberapa orang yang mendapat 8/10. Silap-silap yang gagal pun ramai. Kalau ada ustazah selebriti pun belum tentu lepas lagi.

Nabi SAW sebut tentang perempuan yang ‘kaasiaat aariaat’, berpakaian tetapi bertelanjang yang tidak mudah masuk syurga. Si suami pula yang dayyus juga sukar masuk syurga dengan sebab tidak menunjuk ajar isterinya, sedangkan si anak di pentas penuh bergaya bercerita tentang dosa pahala, syurga neraka.

Ini hanya dari sudut pakaian yang jelas di hari keraian PASTI, belum semak al-Quran ibubapa, ilmu agama dan amalan.

Biarlah pendidikan anak-anak itu kena juga tempiasnya kepada ibubapa. Al Qurannya, adabnya, pakaiannya, ilmunya dan amalannya. “Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka”.

(Gambar: Nik Naurah Nadhirah sedang membaca surah al-Mulk di hari Ihtifal PASTI)


Iktibar Pengorbanan Nabi Ibrahim dan Ismail

16-09-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

korban Gaza(kemaskini 16 Sept 2015) Eid al-Adha akan muncul. Antara syiar penting ialah sembelihan korban. Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail telah menjadi contoh teladan hebat dalam perkara ini. Ia dicontohi oleh umat yang datang kemudian. Kita mengambil semangat dan iktibar dari peristiwa besar ini sempena kedatangan Eid al-Adha nanti.

Ikuti kuliahnya:

1 semangat korban dari nabi ibrahim 05 nov 09

2 semangat korban dari nabi ibrahim 05 nov 09

kuliah terbaharu (4 Nov 2010) : 1 (514)2 (522)

Allah berfirman, maksudnya:

“Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: “Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?”.

(more…)


Dalam Jemaah Islam, Belajarlah Untuk Taat Dan Patuh

02-09-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

allahSaya sertakan satu artikel tulisan Hj Zainudin Abu Bakar mengenai taat dan patuh dalam gerakan Islam. Ia perkara penting dalam sebuah gerkana dan jemaah Islam. Silakan membacanya:

Sekarang ini ada segelintir ahli-ahli dan  pemimpin PAS peringkat cawangan, kawasan dan negeri yang dilihat seolah-olah berlumba-lumba mengisytiharkan mereka keluar PAS dan ada yang keterlaluan membubarkan PAS di peringkat masing- masing bagaikan PAS ini milik mutlak mereka. Mereka menganggap tanpa mereka, Pas akan berkubur.

Mereka ini tidak pernah diberikan kuasa oleh perlembagaan PAS untuk membubarkan mana-mana entiti PAS.
Anehnya, mereka tanpa segan silu dan dengan bangganya mengisytiharkan pembubaran entiti PAS diperingkat mereka.

Apakah tujuan mereka berbuat demikian? Adakah mereka hendak menyakiti kepimpinan dan ahli-ahli PAS yang setia? Adakah kerana mereka tidak faham atau mereka tidak sabar? Untuk menjawab persoalan seperti ini adalah lebih baik kita merujuk kepada Al- Quran. Di sana terdapat  banyak panduan untuk dijadikan pedoman dan sempadan.

(more…)


7 Pemimpin Akhir Zaman

20-08-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

pemimpinManusia ada yang memimpin dan dipimpin. Mereka yang memimpin sebenarnya memikul amanah besar dari Allah. Kesan pimpinannya tidak terhenti di dunia tetapi akan dibawa hingga ke akhirat. Justeru, sangat penting kita mengambil peringatan dari Nabi SAW tentang pelbagai jenis pemimpin terutama kita yang hidup di akhir zaman ini, melihat pemimpin-pemimpin negara dan dunia dengan pelbagai ragam, agar kita selamat di dunia dan di akhirat.

1. Para pemimpin sesat:

Daripada Aus, dia berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Aku tidak takut (ujian yang akan menimpa) pada umatku, kecuali (ujian) para pemimpin sesat.” (HR. Ibnu Hibban). Sufyan as-Tsauri menggambarkan mereka dengan mengatakan: “Tidaklah kamu menemui para pemimpin sesat, kecuali kamu mengingkari mereka dengan hati, agar amal kamu tidak sia-sia.”

(more…)


Di Penghujung Ramadhan..

15-07-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 3 Comments

lailatulqadarKemunculanmu baru sahaja dirasai. Anak bulanmu seakan baru semalam ku tatapi. Solat Terawih hanya seperti baru sahaja dihadapi. Pejam celik, pejam celik, engkau sudah berada disepuluh terakhir. Begitu cepat masa berlalu. Amalan tidak banyak yang dapat dilakukan. Kelebihan-kelebihan Ramadhan masih terlalu banyak yang belum direbut.

Sahabat, bagaimana Quranmu? Bagaimana Terawihmu? Bagaimana Qiamullailmu? Bagaimana hati dan jiwamu? Bagaimana tawakkal, harap dan takutmu kepada Penciptamu?

Kalau ada perubahan ke arah yang lebih baik, Alhamdulillah. Bererti Ramadhan yang dilalui tidak sia-sia. Tetapi kalau perubahannya sedikit, bermakna masih banyak yang perlu diselesaikan. Kalau langsung dirasai tidak ada perubahan, jawabnya ada masalah besar yang sedang melanda anda wahai sahabat. Carilah di mana silapnya. Silap makankah, silap minumkah, silap mulutkah, silap hatikah?

(more…)


Besarkan Ramadhan Melebihi Hari Raya

13-07-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 1 Komen

surah alqadrRamadhan mempunyai pelbagai kelebihan berbanding Hari Raya. Justru, para salafussoleh cukup gembira apabila datangnya Ramadhan, cukup dukacita apabila Ramadhan berlalu. Mereka menyambut Hari Raya pun dengan cukup sederhana. Yang penting Ramadhan telah dilalui dengan cara paling dikehendaki oleh Allah. Hati telah dibersihkan. Jiwa lebih hampir kepada Allah. Bekalan Akhirat sudah dibawa semampu mungkin.

Kita masih berada di bulan Ramadhan, dalam 10 hari terakhir. Tetapi segala moodnya telah bertukar kepada mood Hari Raya. Justru, masa ini ialah masa yang kritikal. Agar kita tidak terseleweng dari landasan syarak dalam meraikan Ramadhan dan Syawal, kita membandingkan kedua-duanya seperti di bawah:

(more…)


Huraian Ringkas Surah Al-Qadr

07-07-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

surah al-Qadr(kemaskini 8 Jul 2015) Allah menurunkan satu surah khusus mengenai satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Itulah surah al-Qadr. Kalau dibaca surah ini di luar Ramadhan, ia mungkin dilihat agak jauh dari amalannya dan malamnya. Namun apabila surah ini dibaca terutamanya di akhir Ramadhan, ia sangat terasa.

Kita sedang masuk ke fasa ketiga-selepas fasa rahmat dan pengampunan Allah. Fasa kemerdekaan dari api neraka yang disebut oleh Allah dalam al-Quran “Itulah kejayaan yang paling besar”.

Huraian ringkas surah al-Qadr ini saya sampaikan dalam kuliah subuh di salah sebuah masjid di Kerteh, Kemaman- Ramadhan 1433H. Silakan mendengar:

Huraian Ringkas Surah Al-Qadr (488)


« Older Entries