Kategori » Tazkirah

Menelusuri Ayat Al-Quran Berkenaan Puasa Ramadhan

14-06-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

ramadhan 1433HAllah menyebut tentang puasa Ramadhan pada ayat 183-187 surah al-Baqarah. Ada beberapa katakunci dari ayat-ayat tersebut yang saya jadikan bahan kuliah Subuh Sabtu 4 Ramadhan 1431H. Saya kongsikan dengan pelayar portal saya sempena kedatangan Ramadhan 1436H kali ini sebagai ulangkaji. Di antaranya:

-Harapan untuk mendapat taqwa bagi orang mukmin, bukan semua orang Islam yang berpuasa

-Hubungkait ayat puasa yang mendidik tahan nafsu dengan ayat tentang Qisas pada beberapa ayat sebelumnya serta isu buang bayi.

-Islam mahukan kemudahan kepada umatnya-perintah Allah masih dalam lingkungan kemampuan manusia.

-Doa yang menjadi senjata ampuh mukmin sepanjang berpuasa dan beberapa perkara lain.

Kuliah: 1 (606)2 (477)


Fiqh Puasa Ramadhan

13-06-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

fiqh RamadhanRamadhan semakin hampir. Bulan yang ditunggu-tunggu oleh para assalafussoleh kian dekat. Memasuki Ramadhan mesti dengan persediaan-jiwa, mental, fizikal dan ilmu. Saudara/i tentu sibuk dengan urusan kerja seharian, tetapi jangan hingga mengabaikan persediaan memasuki Ramadhan kali ini. Upgredkan kualiti diri di sisi Allah melalui kualiti puasa dan amal ibadah di bulan Ramadhan nanti. Saya bantu saudara/i mengulangkaji tentang fiqh puasa Ramadhan ini. Moga bermanfaat bagi mereka yang mahu mengambil manfaat.

kuliah puasa Ramadhan: fiqh puasa1 (924) , fiqh puasa2 (610) , 3 (561) , 4 (511)

khutbah Nabi akhir Syaaban  1 (490)2 (441)


‘Muliakan akalmu dengan ilmu’

05-05-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

hadis qudsi ilmuHadis qudsi ini menyebutkan kelebihan mereka yang alim, berilmu terutamanya dalam ilmu yang bermanfaat di dunia dan akhirat.

Budaya ilmu tidak menjadi budaya yang subur di kalangan masyarakat kita. Malas membaca. Malas menimba ilmu terutama ilmu akhirat. Hanya mahu enjoy, relax, santai, berhibur.

Allah memberi kita akal. Akal yang cerdik sahaja tidak memadai. Akal menjadi mulia apabila diisi dengan ilmu bermanfaat.

Muliakanlah akal kita dengan ilmu. Saya menghuraikan hadis qudsi ini di sini. (terutama pada bilangan 274-279)


Mak Wan (Wan Fatimah), berihatlah sekarang!

08-04-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 4 Comments

Mak Wan FatimahIsnin 6 Apr 2015, jam 5 ptg seperti biasa saya mengajar muslimat kitab Minhaj al-Abidin dan terjemahan al-Mukhtasar al-Mufid di sebuah rumah muslimat di Cukai.

Petang itu Mak Wan (Wan Fatimah) tak datang. Biasanya dia duduk di bahagian bertentangan dengan saya. Beliau sekelas dengan ibu saya ketika di Sekolah Al-Falah, Kemaman. Datang belajar dengan mengayuh basikal. Di mana ada ustaz/ah mengajar, di situ dia ada. Saya tak pasti banyak mana program ilmu yang diikuti, tetapi dengan keadaan usianya begitu, masih bersedia mengayuh basikal menambah ilmu.
Seorang muslimat lain beritahu, dia kemalangan pagi itu dengan sebuah pacuan 4 roda. Basikal motosikal yang baru diperolehi bertembung dengan 4×4. Tayar belakang 4×4 di atas kakinya. Saya dimaklumkan pendarahan berlaku dalam kepala, kaki patah.

(more…)


Hari ini Usiaku 48 Tahun

18-02-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

Nik NasriHari ini usiaku 48 tahun, setelah lahir ke dunia pada 18 Feb 1967 di Kampung Tok Kaya, Cabang Tiga, Kuala Trengganu. Setiap manusia menempuh pelbagai pengalaman, ujian pahit manis sepanjang hidupnya. Alhamdulillah, Allah memimpin kita untuk mengenaliNya, membesarkanNya, menganut agamaNya, memperkenalkan kita dengan nabiNya dan jalanNya. Itulah nikmat dari umur dan hidup ini.

Apa erti umur yang panjang jika derhakakan Allah. Apa makna kehidupan jika engkarkan perintahNya.

Tok Guru Nik Abdul Aziz meninggalkan kita ketika umurnya 84 tahun. Saya hari ini angkanya terbalik 48 tahun. Berapa tahun lagi yang masih tinggal diberi oleh Allah untuk menjadi khalifah di bumi ini? Wallahu a’lam.

Yang penting jangan terbalik dari agamaNya.

tetap iman

 

 

 


Penebuk Bahtera PAS Tetap Tumpas

12-02-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | 1 Komen

bahtera PASHeboh apabila tersebar berita tentang sekumpulan orang

Berada dalam bahtera PAS, tetapi sedang menyerang

Presiden PAS dihalakan muncung senapang

Dengan matlamat dia ditumbang

.

Benarkah berita itu? Hanya Allah Yang Tahu

Tapi kalau tiada angin, masakan pokok bergoyang bertalu-talu

Mereka yang terlibat mungkin membaca sambil malu-malu

Mulut membisu tetapi tangan tangkas memalu

.

.

(more…)


Istiqamah Menggalas Perjuangan

15-12-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

istiqamahALHAMDULILLAH, bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya PAS ‘terus beristiqamah’ menggalas per juangan Islam ini khususnya di bumi Malaysia. Walaupun berusia 63 tahun sejak secara rasmi didaftarkan sebagai sebuah harakah siyasah pada tanggal 24 November 1951, hakikatnya Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyambung perjuangan Islam yang dirintis lebih awal di Tanah Melayu demi cita-cita mendaulatkan syariat Allah di muka bumi ini.

Maka, sebagaimana jauh berliku serta penuh gelombang mencabar lagi menggugat perjalanan tersebut dalam rakaman perjuangan para Anbiya, solehin, siddiqin dan syuhada di sepanjang zaman, seperti itulah ditempuh PAS dalam memenuhi peranan dan tanggung jawabnya dengan mengimani firman Allah: “Kalau perkara engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah lagi mudah didapati, dan satu perjalanan sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (kaum munafik) akan mengikutmu; tetapi tempat hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah atas nama Allah dengan berkata: “Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamuî. (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).” (at- Taubah: 42)

(more…)


Segera Buat Baik, Tinggalkan Yang Keliru, Belas Kasihan Kpd Yg Berdosa

01-12-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

kebaikan‘Apabila engkau digerakkan ke arah suatu kebaikan, bersegeralah. Apa yang kamu rasa keliru, tinggalkanlah. Sentiasalah merasa kasihan belas kepada orang yang melakukan dosa. Jangan abaikan nasihat kepada orang beriman. Bertuturlah dengan benar di mana pun engkau berada.’ Al-Imam al-Muhasibi, RisalatulMustarsyidin ms 53. Kuliah audio 29 Nov 14

Nota ringkas:

Ulama tidak bercakap dari hawanafsu. Ada sandarannya dari al-Quran dan hadis Nabi SAW.

1. Firman Allah bermaksud: “Maka hendaklah kamu bersegera mengerjakan kebaikan”.

2. Sabda Nabi SAW bermaksud: ‘Tinggalkan perkara yang meragukan mu kepada perkara yang tidak meragukan mu.’

3. Firman Allah menceritakan mengenai Nabi Nuh as berkata kepada anaknya: “Wahai anak kesayanganku! Marilah naik ke bahtera bersama kami.”

4. Firman Allah bermaksud: “Berilah peringatan! Sesungguhnya peringatan itu bermanfaat buat orang mukmin.”

5. Sabda Nabi SAW bermaksud: ‘Katakanlah yang benar walaupun pahit’


Baiki Amal, Jaga Kualiti Ibadah, Tunai Hak Manusia

22-11-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

thabatAl-Imam Al-Muhasibi meansihatkan kita dengan beberapa nasihat penting:
‘Jangan kamu rasa redha dalam dirimu dengan amalanmu kepada Allah, berdirilah di hadapan Allah dalam solatmu dengan seluruh jiwa ragamu, tunaikan zakat yang diwajibkan Allah kepadamu dengan penuh cergas & berkeinginan tinggi. Pelihara puasamu dari berbohong & mengumpat. Jaga segala hak jiran, org miskin, kerabat. Didiklah keluargamu. Berlembut dengan khadammu, berlaku adil sebagaimana diperintahkan Allah’

Risalatulmustarsyidin ms 53

Ikuti huraiannya dalam kuliah audio RisalatulMustarsyidin bilangan 132 dan 133


Berpuasalah 9 (Tasu’a) Dan 10 Muharram (Asyura)

25-10-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Tazkirah | Tiada Komen

puasa AsyuraImam Muslim meriwayatkan daripada Ibn Abbas bahawa Nabi SAW tiba di Madinah. Baginda mendapati Yahudi berpuasa pada hari Asyura (10 Muharram). Baginda bertanya; ‘Hari apa yang kamu puasa ini?’ Jawab Yahudi: ‘Hari ini hari mulia. Allah menyelamatkan padanya Musa dan kaumnya, serta menenggelamkan Firaun dan kaumnya. Lalu Musa berpuasa pada hari Aasyura sebagai tanda syukur. Lalu kami berpuasa padanya.’ Sabda Nabi SAW : ‘Kami lebih berhak dan utama dengan Musa daripada kamu.’ Nabi berpuasa dan memerintahkan para Sahabat berpuasa juga. At-Tirmizi berkata: Diriwayatkan daripada Ibn Abbas bahawa Baginda bersabda: ‘Puasalah hari ke 9 dan 10, serta jangan sama dengan Yahudi’.

Hadis ini menjadi hujjah bagi Imam Shafie, Ahmad bin Hanbal dan Ishak. (Tafsir al-Munir j1 ms 163)

artikel Laut terbelah utk Nabi Musa


« Older Entries