Kategori » Kembara Ilmu

Ziarah Pondok Pak Teh Di Pengkalan Hulu

29-07-2017 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

pondokKhamis lepas (20 Julai 2017), kami sekeluarga ke Pengkalan Hulu, Perak, menziarahi pondok Pak Teh, tempat saya belajar pada tahun 1990. Kes sebelumnya ialah 18 buah pondok terbakar, salah sebuahnya ialah pondok yang saya duduk pada tahun 1990.

Saya bawa anak-anak dan isteri untuk tunjuk kepada mereka, inilah pondok yang pernah abah belajar dahulu, agar menjadi motivasi buat mereka dalam pencarian ilmu.

Saya juga menemui Ustaz Hamzah, rakan belajar dahulu yang juga merupakan menantu Pak Teh, untuk menghulurkan sedikit sumbangan orangramai dari Kemaman bagi pembangunan pondok.


19 Tahun Pemergian Tuan Hj Ali Hj Musa (Pakar Ilmu Nahu Dan Sorof)

17-04-2017 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Tuan Guru Haji Ali Haji Musa1 April 2017 baru-baru ini, genaplah 19 tahun pemergian almarhum guru saya, Tuan Haji Ali Haji Musa ke rahmatullah yang meninggal pada 1 April 1998. (Kisah saya belajar dengannya: http://www.niknasri.com/?p=1365)

Pondoknya kini di Kampung Siliau sudah tiada. Yang tinggal hanya sebuah surau usang dan rumah yang kedua-duanya tanpa penghuni, Semak-samun memenuhi kawasan sekitar, termasuk pokok-pokok getah. Namun, ilmu yang dicurahkannya, samaada ilmu Tauhid, Tasauf yang diajar selepas Isyak atau ilmu bahasa Arab dengan fokus kepada Tatabahasa Arab (Nahu dan Sorof) yang diajar sejam setiap pagi menjadi ‘ilmun yuntafa’u bih’ yang berpanjangan pahalanya sehingga ke dalam kuburnya, insyaAllah. Anak-anak muridnya yang bertebaran di merata tempat menyambung kaedah pengajaran bahasa Arabnya melalui kelas-kelas pengajian bahasa Arab. Muridnya seperti Ustaz Nazarudin Sarbini di Muar membuka pondok, Ustaz Rosli mengajar bahasa Arab di Negeri Sembilan, juga murid-muridnya yang lain yang saya tiada maklumat mengenai mereka.

Saya sendiri telah mengajar bahasa Arab menurut kaedah dan pendekatan Tuan Guru Haji Ali sudah 17 tahun, mulai tahun 2000 sekembali dari Jordan sehingga sekarang. Murid-murid saya ada pelbagai latarabelakang-jurutera, doktor, guru, ustazah, pensyarah sehingga surirumah biasa. Minat mereka mempelajari bahasa Arab menyebabkan mereka bersungguh mempelajarinya.

Saya sentiasa ingat pesanan almarhum Tuan Guru Haji Ali: “Pelajarilah bahasa Arab dan ajarkanlah ia kepada manusia’.


6 Tahun Sheikh Nuh Kembali Ke Rahmatullah

14-10-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 2 Comments

Sheikh Nuh al-QudhaPada 13 Muharram 1438H, genap 6 tahun Sheikh Dr Nuh Ali Salman al-Qudha, mantan Mufti Jordan yang juga merupakan sheikh dan guru saya, kembali ke rahmatullah iaitu pada pagi Ahad 13 Muharram 1432 (19 Dis 2010) dalam usia 71 tahun  (74 tahun Hijrah) selepas menjalani pembedahan dan rawatan di Austria selama 3 bulan dan kembali ke Jordan tetapi masih dirawat di hospital di Amman.

Sabtu malam Ahad sebelum hari kematian itu saya bermimpi sedang bermain satu permainan. Tiba-tiba air besar seperti Tsunami mengatasi bukit muncul. Saya bersyahadah dan azan. Air itu menerpa ke bawah saya tetapi tidak mengenai saya. Saya terjaga. Apa tafsir mimpi itu? Permainan tidur, syaitan atau apa? Ada kaitan dengan kematian itu? Wallahua’lam.

Pengalaman belajar, menadah kitab dan adab dengan beliau masih segar dalam ingatan, walaupun sudah belasan tahun berpisah dengannya. Pengalaman itu saya abadikan dalam beberapa siri kembara ilmu yang boleh diakses di portal ini.

(more…)


Nostalgia Mengaji Pondok Dlm Perjalanan Ke Program FASTAQIM

18-10-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

kubur tuanguru hj najmudinDalam perjalanan ke program FASTAQIM di Kota Bharu, Kelantan pada hari Sabtu 17 Okt 2015, sempat singgah di Madrasah Falahiyah, Kg Pondok Paku, Kerandang, Besut, Terengganu, membawa anak-anak melihat sejarah bapanya yang pernah mengaji di sini pada tahun 1991. Madrasah agak lengang. Pondok-pondok lama yang pernah kami diami pada tahun 1990an sudah buruk dan tiada penghuni. Rumah seorang ustaz dari Hadyai (terlupa nama) yang menjadi tempat pengajian kitab fiqh Shafie FathulMuin dengan syarahnya I’anatuttalibin juga sepi dan mula memburuk.

(gambar: Di sisi kubur Tuan Guru Hj Najmudin)

(more…)


Miliki Buku ‘Ringkasan Berfaedah Menghuraikan Permata Tauhid’

10-11-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 10 Comments

jauharah tauhid coverAlhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam yang mengizin dan mentaqdirkan akhirnya buku guru saya, almarhum Sheikh Dr Nuh Ali Salman al-Qudha: ‘Al-Mukhtasar al-Mufid fi Syarh Jauharah at-Tauhid’ dapat diterjemahkan. Ia telah diterbitkan, Alhamdulillah awal bulan Nov 2014

Buku ini perlu dimiliki atas beberapa faktor:

-Ia berkaitan aqidah tauhid yang mesti dipelajari setiap mukallaf

-Ia ditulis dalam bahasa Arab yang mudah difahami dan diterjemahkan juga-insyaAllah- dengan bahasa yang difahami.

-Buku ini dipenuhi ayat al-Quran dan hadis sahih sebagai dalil perbincangan. Hujah akal digunakan dengan sewajarnya pada tempat tertentu.

-Buku ini akan dijadikan teks pengajian dan kuliahnya akan dimuatnaik dalam portal ini-dengan izin Allah- bagi memudahkan pembeli/pembaca buku ini memahami kandungan buku.

-Buku ini boleh dibeli dari saya sendiri sebagai penerbit.

Saya mengambil masa agak lama dari yang dirancang pada awalnya untuk menerbitkan kitab terjemahan ini. Beberapa masalah dan karenah syarikat penerbit buku menyebabkan saya, akhirnya menerbitkan sendiri buku ini. Kekadang berusaha sendiri tanpa bantuan pihak lain lebih memuaskan hati, walaupun sedikit sukar.

Saya telah menceritakan latarbelakang penulisan kitab ini dalam kembara ilmu saya di portal ini (rujuk: kembara ilmu 7 )  iaitu ia asalnya keinginan saya ingin menghabiskan pengajian kitab Syarah Jauharah Tauhid yang pernah dipelajari di pondok ketika di Malaysia.

(more…)


Kembara Ilmu 23: Perang Arab-Israel Oktober 1973

05-10-2013 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Perang Okt 73(kemaskini 5 Okt 2013) Hari ini 5 Oktober 2013. Hampir terlupa dengan perang yang pernah berlaku di antara negara Arab dan negara haram Israel dalam bulan Oktober 1973. Ketika lawatan saya sekeluarga bersama rombongan pelajar Jordan ke Mesir sekitar tahun 1998, kami melawat ‘Panorama Perang oktober 1973′. Ia menempatkan pelbagai monumen, peralatan perang dan lukisan berkaitan dengan Perang Oktober 1973 itu, termasuk bagaimana negara Arab dapat menawan Semenanjung Sinai dari tangan Yahudi melalui replika patung kecil askar dan kelengkapan perang. Kami juga berkesempatan masuk ke dalam bekas kubu tentera Israel yang ditinggalkan di Semenanjung Sinai. Almarhum Mufti Jordan, Sheikh Nuh, guru saya pernah menceritakan bahawa ada di antara tentera Jordan yang masuk berperang dengan niat fi sabilillah dan syahid, wallahu’alam. (Gambar: Isteri bersama anak sulong Nisreen berumur 2 tahun di hadapan bangunan Panorama Perang okt 1973)

ceramah berkaitan:  Perang 6 Oktober (853)

Buat mereka yang tidak mengetahui mengenai Perang Oktober ini, saya petik cerita mengenainya dari wikipedia Bahasa Melayu dan beberapa sumber lain:

Perang Yom Kippur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

(more…)


Catatan Peribadi Mengenali Dr Bouti

24-03-2013 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 2 Comments

Dr BoutiTiada siapa menyangka Dr Muhammad Said Ramadhan al-Bouti akan meninggal dunia dengan cara dibom tetapi penuh misteri. Pelbagai cerita, berita, pandangan diberi. Macam-macam pendapat tentang siapa yang mengebom atau membunuhnya dan mereka di dalam masjid Iman dengan pelbagai versi. Namun, hakikatnya taqdir Allah jua yang mengatasi. Barangkali ada hikmah tersembunyi. Boleh jadi juga niat Dr Bouti yang benar dengan Ilahi. Tiada siapa yang mengetahui. Namun, kebenaran tetap akan terbongkar nanti.

Saya tidak yakin pengeboman dibuat oleh anasir FSA atau aktivis revolusi. Kalau masih ada iman di dalam dada tidak tergamak membunuh diri dan membunuh ulama sedang mengajar dan muridnya yang mengaji. Tidak mustahil kalau diandaikan talibarut regim Basyar yang membuat operasi. Tidakkah Dr Bouti berada dalam kawalan ketat di Damsyik yang tidak mudah anasir FSA menyelinap masuk membawa bom pada diri? Apatah lagi apabila dikatakan Dr Bouti sudah mempunyai kecenderungan untuk tidak menyokong Bashar lagi.

(more…)


Kembara Ilmu 22: Sheikh Nuh: Biografi, Khutbah/Kuliah Dan Sikap

01-01-2011 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 4 Comments

nuhTopik ini sepatutnya ditulis dalam siri kembara ilmu ketika berbicara tentang Sheikh Nuh. Tetapi tiada siapa yang menyangka bahawa ajalnya telah tiba. Justru, catatan ini dibuat bagi berkongsi info tentang biografi beliau, beberapa petikan khutbah dan kuliah serta beberapa sikap melalui temuramah dengan anaknya Dr Muhammad.

Tarikh lahir: 1939

Tempat lahir: ‘Ain Jannna, Muhafazah ‘Ajlun, Jordan.

Bapanya: Syeikh ‘Ali al-Qudha adalah faqih mazhab Syafie.

. (more…)


Kembara Ilmu 21: Sheikhku Dr Nuh,Mufti Jordan Kembali Ke Rahmatullah

21-12-2010 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 1 Komen

nuh salman al-QudhaSelepas 11 tahun meninggalkan bumi Jordan, saya teringin benar kalau dapat bertemu kembali dengan sheikh dan murabbi saya, Dr Nuh Ali Salman al-Qudha. (Pengalaman saya lebih 6 tahun bersamanya diabadikan dalam Kembara Ilmu 7 dan beberapa siri selepasnya) Dalam fikiran, dicongak-congak kalau dapat menunaikan umrah, singgah di Jordan, bertemu dan menjemputnya ke Malaysia. Di Malaysia nanti, boleh disusun pelbagai aktiviti ceramah dan lawatan untuk Sheikh Nuh. Itulah impian saya. Lagipun, tak ramai yang mengenali beliau kecuali para pelajar Malaysia yang pernah belajar di Jordan (yang cakna ilmu) atau mereka yang mengikuti perkembangan ulama Islam. Namun Allah Yang Maha Mengasihi lebih mengasihi Sheikh Nuh. Beliau kembali ke rahmatullah pada pagi Ahad 19 Dis 2010 (13 Muharram 1432) dalam usia 71 tahun  (74 tahun Hijrah) selepas menjalani pembedahan dan rawatan di Austria selama 3 bulan dan kembali ke Jordan tetapi masih dirawat di hospital di Amman. Sabtu malam Ahad saya bermimpi sedang bermain satu permainan, tiba-tiba air besar seperti Tsunami mengatasi bukit muncul. Saya bersyahadah dan azan. Air itu menerpa ke bawah saya tetapi tidak mengenai saya. Saya terjaga. Apa tafsir mimpi itu? Permainan tidur, syaitan atau apa? Ada kaitan dengan kematian itu? Wallahua’lam. rakaman solat jenazah dan pengkebumian (more…)


Kembara Ilmu 20: Matrikulasi SESMA 1985

02-10-2010 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Matrikulasi SESMA85Dalam Kembara Ilmu 1, saya ceritakan mengapa saya tinggalkan UKM dan masuk ‘channel’ lain. Sedikit sahaja saya sebutkan tentang pembelajaran saya di peringkat Matrikulasi UKM di Sekolah Sultan Mahmud, (SESMA) KT. Oleh kerana laman berkaitan rakan-rakan lama di Matrikulasi SESMA itu baharu dibangunkan, maka saya coretkan juga sedikit tentangnya. Tempoh berada di matrikulasi UKM di SESMA dipenuhi masanya dengan belajar. Masa yang agak padat dengan akademik. Ruang masa untuk aktiviti lain tidak banyak. Melihat gambar-gambar lama memang meninggalkan nostalgia. Namun masa yang telah berlalu sepatutnya mengingatkan tentang masadepan yang masih panjang. Masa hanya ada 3. Yang berlalu takkan kembali, yang akan datang belum diketahui, yang sekarang carilah bekal sendiri. Kepada rakan-rakan lama Matrikulasi SESMA yang terserempak dengan portal saya, jemputlah menikmati juadah-juadah ilmu darinya. Terimakasih.


« Older Entries