Kategori » Kembara Ilmu

Pengajian Tatabahasa Arab: Audio MP3

26-04-2019 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Mengaji NahuAtas permintaan beberapa orang yang melayari portal saya www.niknasri.com dan FB saya (Ustaz Nik Muhammad Nasri) untuk mendapatkan pengajaran Tatabahasa Arab dalam bentuk audio yang saya rakam yang saya buat berdasarkan nota yang telah saya muatnaik dalam portal dan FB saya, maka saya kumpulkan semua 820 fail rakaman itu dalam 5 folder.

Ia tidak mengikut susunan kerana tidak sempat menguruskannya dan saya pada awalnya tidak bercadang untuk memuatnaik rakaman itu. Ia hanya dibuat untuk rujukan para pelajar saya yang belajar Tatabahasa Arab dengan saya.

Justeru, bagi yang berminat, dipersilakan memuatturun dari portal dan FB saya. Saya tidak pasti berapa lama ia akan kekal di portal dan FB. Oleh itu, jangan tunggu lama-lama, muatturun dan simpanlah di dalam laptop atau komputer masing-masing. Sebarang kesilapan dalam meng’i'rab’ terutamanya, tolong perbetulkan.

Tatabahasa (Nahu dan Sorof) Arab: 1

Tatabahasa (Nahu dan Sorof) Arab 2

Tatabahasa (Nahu dan Sorof) Arab 3

Tatabahasa (Nahu dan Sorof) Arab 4

Tatabahasa (Nahu dan Sorof) Arab 5

 


Nota Tatabahasa Arab (Nahu & Sorof) PDF. Muatturun Di Sini

18-04-2019 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Pondok-Tuan-Hj-AliSaya banyak menerima email bertanyakan tentang nota bahasa Arab khususnya Nahu Sorof yang saya pelajari (  http://www.niknasri.com/?p=1365)    dengan almarhum Tuan Guru Haji Ali (biodata Haji Ali bin Haji Musa (116)) di Pondok Kg Siliau, Negeri Sembilan pada tahun 1988. Nota itu asalnya pengajian Nahu dan Sorof yang disalin dari papan hijau tulisan almarhum yang biasanya datang hanya bertongkat tanpa buku tetapi terus menulis pada papanhijau. Saya susun balik nota tersebut dengan beberapa perubahan atau tambahan. Nota itu kemudiannya saya jadikan bahan pengajaran kursus Bahasa Arab di Kemaman mulai tahun 2000 hingga sekarang, dengan pelajar yang punya pelbagai latarbelakang pendidikan. Ada jurutera, guru, doktor, juruteknik, bidang farmasi, pensyarah, surirumah dan lain-lain.

Email itu ada yang saya sempat balas dan banyak juga yang terlepas pandang. Ada yang saya sudah poskan nota itu dan ada yang terbiar begitu sahaja. (Sesiapa yang ada membayar untuk nota tetapi tidak dapat nota, sila emailkan kepada saya). Justeru, saya mengambil keputusan menjadikan nota itu dalam bentuk PDF (melalui scan) dan disediakan di sini supaya mudah dimuatturun oleh mereka yang berminat menyimpannya atau menjadikannya sebagai bahan pembelajaran dan pengajaran.

Nota ini tidak jauh bezanya dengan nota lain. Kaedah tetap kaedah. Fakta tetap fakta. Yang berbeza ialah approach atau pendekatan, cara menyampaikan atau cara memberi kefahaman kepada pelajar sehingga mereka dapat apa yang sepatutnya mereka dapat dari pembelajaran Tatabahasa Arab ini. Pengajaran ini saya simpan dalam bentuk MP3.  Juga yang penting ialah Istiqamah dalam belajar. Moga bermanfaat dan menjadi pahala buat saya dan almarhum Tuan Haji Ali dan gurunya di Akhirat.

Nota Tatabahasa Arab1 Ustaz Nik Nasri

Nota Tatabahasa Arab2 Ustaz Nik Nasri

 

 


Kembara Ilmu Ke Jordan 20-27 Mac 2019 (1-4)

31-03-2019 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Masjid Universiti nama Sheikh NuhJordan 1: Ke Jordan Selepas 20 Tahun

Akhir 1999 pulang ke tanahair selepas 7 tahun di Jordan. Kini melihat kembali bumi yang pernah dipijak ini. Imigresen di lapangan terbang Queen Alia agak lembap. Dipenuhi warga Mesir. Ditambah dengan pengurusan orang Arab yang dimaklumi acuh tak acuh.

Hari pertama tiba dibawa ke Laut Mati. Kami berhenti sekejap untuk ambil gambar dan iktibar, bukan untuk suka-suka. Saya teringat pesanan Sheikh Nuh lebih 20 tahun lepas supaya tidak singgah lama di tempat yang pernah dilaknat Allah. Perkampungan Sodom kaum Nabi Lut menjadi kawasan berair masin paling rendah. Golongan LGBT Dan yang menyokongnya patut ambil iktibar dari tempat ini.

Tidak jauh dari tempat itu, ada bukit yang disebut Jabal Nido. Kononnya, menurut agama Kristian, tempat Nabi Musa mengajak kaumnya masuk ke Palestin. Di atas bukit itu ada diletakkan salib, katanya. Saya hanya melihat dari jauh, dari dalam kereta.

(more…)


Siri Kuliah Sheikh Dr Nuh Ali Salman Al-Qudha (mantan Mufti Jordan)

30-06-2018 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 1 Komen

Sheikh Nuh Syarah Jauharah TauhidSeseorang dari Jordan menghubungi saya melalui whatsapp, memperkenalkan dirinya sebagai Aamir.

Saya tahu kemudiannya dari Dr Adam, anak Sheikh Nuh bahawa Sheikh Aamir ini adalah seorang yang sangat mengambil berat dengan pengajian bersama almarhum Sheikh Nuh dengan mengumpulkan gambar-gambar peribadi Sheikh Nuh, membangunkan facebook dan siri kuliah Sheikh Nuh dalam bentuk audio.

Beliau memberikan saya link di bawah, syarahan Jauharah Tauhid. Kepada sesiapa yang berminat di kalangan penuntut ilmu mendengar, memahami, mempelajarinya, silakan klik link di bawah:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLY51k5Xk5pJZNTCnsKwEurVXsa23vFWke

.

Beliau juga mengirimkan kepada saya beberapa keping CD mengumpulkan pelbagai kuliah ilmu Sheikh Nuh:

-soaljawab agama

-pengajian kitab UmdatusSalik

-Syarah Mukhtasar Mufid Terhadap Jauharah Tauhid

-Syarah Mukhtasar Minhaj al-Qasidin dan ceramah-ceamah umum.

Sesiapa yang berminat memiliki siri kuliah ini dalam bentuk pendrive, boleh hubungi saya melalui email niknasrimalek@gmail.com


Tolong Kembalikan Buku Nota Tatabahasa Arab Saya

10-03-2018 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Tuan Guru Haji Ali Haji MusaBeberapa tahun lepas (mungkin lebih dari 5 tahun), saya pernah meminjamkan buku nota tatabahasa (Nahu dan sorof) saya kepada seseorang, tetapi saya terlupa siapa. Beliau datang ke rumah, bertanyakan tentang Bahasa Arab, lalu saya pinjamkan buku tersebut.

Buku berkulit tebal berwarna hijau berbunga seperti celoreng askar, ada stiker ‘IPU: Islam Penyelamat Ummah’ di luarnya. Kulit dalam ditampal gambar muka Tok Guru Haji Hadi yang menjadi mukadepan Asiaweek tahun 1980an. Kulit belakang disenaraikan kaset-kaset ceramah yang pernah dibeli ketika itu.

Nota Nahu dan sorof itu dalam tulisan tangan. Saya mencatatnya dari almarhum Tuan Guru Haji Ali Haji Musa ketika belajar di Pondok Siliau, Negeri Sembilan di akhir tahun 1980an.

Kalau anda adalah orangnya yang meminjam itu, harap dapat pulangkan segera kepada saya.  Boleh hubungi saya melalui email niknasrimalek@gmail.com. Terimakasih.


Ziarah Pondok Pak Teh Di Pengkalan Hulu

29-07-2017 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

pondokKhamis lepas (20 Julai 2017), kami sekeluarga ke Pengkalan Hulu, Perak, menziarahi pondok Pak Teh, tempat saya belajar pada tahun 1990. Kes sebelumnya ialah 18 buah pondok terbakar, salah sebuahnya ialah pondok yang saya duduk pada tahun 1990.

Saya bawa anak-anak dan isteri untuk tunjuk kepada mereka, inilah pondok yang pernah abah belajar dahulu, agar menjadi motivasi buat mereka dalam pencarian ilmu.

Saya juga menemui Ustaz Hamzah, rakan belajar dahulu yang juga merupakan menantu Pak Teh, untuk menghulurkan sedikit sumbangan orangramai dari Kemaman bagi pembangunan pondok.


19 Tahun Pemergian Tuan Hj Ali Hj Musa (Pakar Ilmu Nahu Dan Sorof)

17-04-2017 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

Tuan Guru Haji Ali Haji Musa1 April 2017 baru-baru ini, genaplah 19 tahun pemergian almarhum guru saya, Tuan Haji Ali Haji Musa ke rahmatullah yang meninggal pada 1 April 1998. (Kisah saya belajar dengannya: http://www.niknasri.com/?p=1365)

Pondoknya kini di Kampung Siliau sudah tiada. Yang tinggal hanya sebuah surau usang dan rumah yang kedua-duanya tanpa penghuni, Semak-samun memenuhi kawasan sekitar, termasuk pokok-pokok getah. Namun, ilmu yang dicurahkannya, samaada ilmu Tauhid, Tasauf yang diajar selepas Isyak atau ilmu bahasa Arab dengan fokus kepada Tatabahasa Arab (Nahu dan Sorof) yang diajar sejam setiap pagi menjadi ‘ilmun yuntafa’u bih’ yang berpanjangan pahalanya sehingga ke dalam kuburnya, insyaAllah. Anak-anak muridnya yang bertebaran di merata tempat menyambung kaedah pengajaran bahasa Arabnya melalui kelas-kelas pengajian bahasa Arab. Muridnya seperti Ustaz Nazarudin Sarbini di Muar membuka pondok, Ustaz Rosli mengajar bahasa Arab di Negeri Sembilan, juga murid-muridnya yang lain yang saya tiada maklumat mengenai mereka.

Saya sendiri telah mengajar bahasa Arab menurut kaedah dan pendekatan Tuan Guru Haji Ali sudah 17 tahun, mulai tahun 2000 sekembali dari Jordan sehingga sekarang. Murid-murid saya ada pelbagai latarabelakang-jurutera, doktor, guru, ustazah, pensyarah sehingga surirumah biasa. Minat mereka mempelajari bahasa Arab menyebabkan mereka bersungguh mempelajarinya.

Saya sentiasa ingat pesanan almarhum Tuan Guru Haji Ali: “Pelajarilah bahasa Arab dan ajarkanlah ia kepada manusia’.


6 Tahun Sheikh Nuh Kembali Ke Rahmatullah

14-10-2016 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 2 Comments

Sheikh Nuh al-QudhaPada 13 Muharram 1438H, genap 6 tahun Sheikh Dr Nuh Ali Salman al-Qudha, mantan Mufti Jordan yang juga merupakan sheikh dan guru saya, kembali ke rahmatullah iaitu pada pagi Ahad 13 Muharram 1432 (19 Dis 2010) dalam usia 71 tahun  (74 tahun Hijrah) selepas menjalani pembedahan dan rawatan di Austria selama 3 bulan dan kembali ke Jordan tetapi masih dirawat di hospital di Amman.

Sabtu malam Ahad sebelum hari kematian itu saya bermimpi sedang bermain satu permainan. Tiba-tiba air besar seperti Tsunami mengatasi bukit muncul. Saya bersyahadah dan azan. Air itu menerpa ke bawah saya tetapi tidak mengenai saya. Saya terjaga. Apa tafsir mimpi itu? Permainan tidur, syaitan atau apa? Ada kaitan dengan kematian itu? Wallahua’lam.

Pengalaman belajar, menadah kitab dan adab dengan beliau masih segar dalam ingatan, walaupun sudah belasan tahun berpisah dengannya. Pengalaman itu saya abadikan dalam beberapa siri kembara ilmu yang boleh diakses di portal ini.

(more…)


Nostalgia Mengaji Pondok Dlm Perjalanan Ke Program FASTAQIM

18-10-2015 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | Tiada Komen

kubur tuanguru hj najmudinDalam perjalanan ke program FASTAQIM di Kota Bharu, Kelantan pada hari Sabtu 17 Okt 2015, sempat singgah di Madrasah Falahiyah, Kg Pondok Paku, Kerandang, Besut, Terengganu, membawa anak-anak melihat sejarah bapanya yang pernah mengaji di sini pada tahun 1991. Madrasah agak lengang. Pondok-pondok lama yang pernah kami diami pada tahun 1990an sudah buruk dan tiada penghuni. Rumah seorang ustaz dari Hadyai (terlupa nama) yang menjadi tempat pengajian kitab fiqh Shafie FathulMuin dengan syarahnya I’anatuttalibin juga sepi dan mula memburuk.

(gambar: Di sisi kubur Tuan Guru Hj Najmudin)

(more…)


Miliki Buku ‘Ringkasan Berfaedah Menghuraikan Permata Tauhid’

10-11-2014 | Kategori Artikel: Artikel, Kembara Ilmu | 13 Comments

jauharah tauhid coverAlhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam yang mengizin dan mentaqdirkan akhirnya buku guru saya, almarhum Sheikh Dr Nuh Ali Salman al-Qudha: ‘Al-Mukhtasar al-Mufid fi Syarh Jauharah at-Tauhid’ dapat diterjemahkan. Ia telah diterbitkan, Alhamdulillah awal bulan Nov 2014

Buku ini perlu dimiliki atas beberapa faktor:

-Ia berkaitan aqidah tauhid yang mesti dipelajari setiap mukallaf

-Ia ditulis dalam bahasa Arab yang mudah difahami dan diterjemahkan juga-insyaAllah- dengan bahasa yang difahami.

-Buku ini dipenuhi ayat al-Quran dan hadis sahih sebagai dalil perbincangan. Hujah akal digunakan dengan sewajarnya pada tempat tertentu.

-Buku ini akan dijadikan teks pengajian dan kuliahnya akan dimuatnaik dalam portal ini-dengan izin Allah- bagi memudahkan pembeli/pembaca buku ini memahami kandungan buku.

-Buku ini boleh dibeli dari saya sendiri sebagai penerbit.

Saya mengambil masa agak lama dari yang dirancang pada awalnya untuk menerbitkan kitab terjemahan ini. Beberapa masalah dan karenah syarikat penerbit buku menyebabkan saya, akhirnya menerbitkan sendiri buku ini. Kekadang berusaha sendiri tanpa bantuan pihak lain lebih memuaskan hati, walaupun sedikit sukar.

Saya telah menceritakan latarbelakang penulisan kitab ini dalam kembara ilmu saya di portal ini (rujuk: kembara ilmu 7 )  iaitu ia asalnya keinginan saya ingin menghabiskan pengajian kitab Syarah Jauharah Tauhid yang pernah dipelajari di pondok ketika di Malaysia.

(more…)


« Older Entries